حجت الاسلام علی قهرمانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به مطلب فوق اظهار داشت: متاسفانه گویا مسئولان ارشاد نیز نظارت چندانی در این خصوص ندارند و شاید هم فکر می کنند که چون این سریال ها به شکل برخط و مستقیم نمایش داده نمی شوند و مثل تلویزیون همزمان همه مردم آن ها را نمی بینند ، وجود برخی اشکالات و محتواها در آن ها چندان ایرادی ندارد و حال آن که اتفاقاً مخاطب این سریال ها جمعیت قابل توجهی هستند که تأثیرپذیری مشهودی نیز از این قبیل آثار دارند.
بی توجهی به رده بندی سنی مخاطب
وی افزود: از سویی تبلیغ گسترده این سریال ها و آثار به ویژه در فضای مجازی به گونه ای است که رده بندی سنی درست و حسابی هم در خصوص آن ها صورت نمی گیرد، به این خاطر متاسفانه خیلی از مسایلی که نباید نوجوان درگیر آن ها شود، به این طیف سنی منتقل می گردد و حتی برخی محتواها و مباحث مناسب بزرگسالان هم نیست ، کما این که از منظر پرداختن به عشق های چندضلعی و روابط خارج از عرف و شرع ،این ها همه اش آسیب زاست.
این منتقد و تحلیلگر سینما و تلویزیون همچنین گفت: واقعیت آن است که این آثار در نهایت همان راه غلطی را می روند که غرب رفته و امروزه به ویژه در سریال های ترکی و غربی روند تضعیف نهاد خانواده را در آن شاهد هستیم.
نمایش زندگی های لاکچری و تجمل گرایی
وی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: یکی از موضوعاتی که باعث جذابیت در این قبیل سریال ها می شود بیان نکات جدید در حوزه سبک زندگی آن هم بدون محدودیت های خاص تلویزیون است ولی چون این آثار نیز چندان حرف نویی ندارند، لذا به سراغ نشان دادن زندگی هایی می روند که تماشای آن ها برای اکثریت مردم نو و بلکه عجیب است و از این رو شاهد زندگی های اشرافی و تجملی و به قول امروزی ها لاکچری در سریال های اخیر شبکه نمایش خانگی هستیم.
حجت الاسلام قهرمانی افزود: البته باید توجه داشت که کسی با اصل رفاه و این که مردم وضعیت زندگی خوبی داشته باشند ، مشکلی ندارد بلکه مشکل از جایی شروع می شود که عده ای به فخرفروشی و نشان دادن ثروت و دارایی خود در برابر اکثریت مردم جامعه که این گونه نیستند بپردازند.
وی گفت: در حال حاضر سبک زندگی برخی ثروتمندان همانند داستان معروف قارون شده که فخرفروشی می کرد و به تعبیر امروزی ها ، زندگی لاکچری و توام با تبرجی داشت که باعث آه و حسرت مردم می شد و در نهایت نیز به خاطر آه و حسرت افراد فقیر ، زمین او را در خود بلعید.
نگاه آموزه های دینی به کسب ثروت
مدرس سواد رسانه ای همچنین بیان داشت: در نگاه آموزه های دینی و سبک زندگی اسلامی در نگاه اولیه، برخورداری از اموال حلال هیچ مشکلی ندارد اما این حکم اولیه باید با توجه به حکم ثانویه ای باشد که در آن فرد اولاً حقوق واجب و مستحب مالی را بپردازد و ثانیا هم این که ظاهر زندگی او تفاوت چندانی با افراد دیگر نداشته باشد به گونه ای که فقرا نسبت به آن حسرت بخورند.
وی افزود: از سویی گاه شاهدیم که برخی توجیه می کنند که مثلاً من خمس می دهم و چه گناهی کرده ام که ماشین آن چنانی سوار می شوم و بقیه انتقاد می کنند ، در حالی که از منظر آموزه های دینی ما، این تبرج و زندگی لاکچری مورد پسند نیست چون باعث ناراحتی و آزرده خاطری و حسرت دیگران می شود.
از آثار نامطلوب فرهنگی این سریال ها غافل نشویم
وی در ادامه سخنان خود با بیان این که باید نظارت مناسبی نسبت به تهیه و توزیع این قبیل آثار در کشور وجود داشته باشد، تاکید کرد: نکته مهم دیگر در بحث مرتبط با سبک زندگی ، ناظر به بُعد فرهنگی آن است که در کنار مساله اقتصادی باید مدنظر باشد و اشاره به این مساله از آن روست که بدانیم افراد فقیر و حتی قشر متوسط که یک سریال یا فیلمی را می بینند که در آن افراد دارای همه گونه امکانات هستند و به این داشتن های خود نیز فخر می فروشند، این ها باعث می شود که به ظاهر قضیه اکتفا کنند و این باعث شود که به نوعی فرهنگ کار و تلاش مستمر نادیده گرفته شود چون مخاطب فکر می کند که این ها همه ثروت بادآورده کسب کرده اند.
حجت الاسلام قهرمانی همچنین گفت: از سویی باید دانست که چه بسا ثروت و رفاه توام با آسایش نباشد اما افراد عادی آن ظواهر را می بینند و جامعه را باید متوجه این کرد که رفاه همیشه آسایش به دنبال ندارد و از سویی قناعت و رضایت از جمله رموز خوشبختی و احساس آرامش در زندگی است که البته این سخن منافاتی با کار و تلاش بیشتر در جهت کسب روزی و ثروت حلال ندارد.
تضعیف کار و تلاش و کسب روزی حلال
وی افزود: متاسفانه در بسیاری از مواقع ، این سریال ها و فیلم ها باعث می شود که کمتر افراد گرایش به فرهنگ کار و تلاش داشته باشند، با این ذهنیت و تلقی که فرد فکر می کند که چطور می شود این ثروت و امکانات را سریع به دست آورد و لذا شاید چندان برایش مهم هم نباشد که این مهم از طریق حلال و با ریختن عرق جبین به دست آید.
عضو هیئت مدیره انجمن سواد رسانه ای در خاتمه ابراز داشت: جدای از بحث ترویج ابتذال و مسایل ضدفرهنگی و اباحه گرایی در این سریال ها، به نوعی شاهد سیاه نمایی نیز هستیم به این معنا که در این کشور به زعم برخی سازندگان این آثار نمی شود از طریق حلال ، دارای ثروت شد و گویا باید با زد و بند و پارتی و اختلاس و این ها به جایی رسید و این یکی دیگر از آثار سوء فرهنگی این قبیل آثار است که نباید از چشم مسئولان و متولیان جامعه دور بماند.
۳۱۳/۸
نظر شما